Wiele osób twierdzi, że szkliwo niszczy się głównie poprzez uszkodzenia mechaniczne — oczywiście, jest to poniekąd prawda, ale nie wolno zapominać o innych czynnikach. Problemem wielu osób jest nadwrażliwość i żółty kolor zębów, a to właśnie jedne z oznak uszkodzonej warstwy ochronnej. W artykule przedstawimy kilka rad, czego nie spożywać i nie robić, aby móc zawsze cieszyć się zdrowym uśmiechem.
Po pierwsze — unikaj napojów gazowanych
Każdy, komu zależy na zdrowych zębach, powinien zwracać szczególną uwagę na to, co pije. Nie chodzi tutaj jedynie o cukier, którego w gazowanych napojach jest nadmiar. Istotne są kwasy — fosforowy, cytrynowy czy jabłkowy. Okazuje się, że mogą one demineralizować szkliwo oraz je rozmiękczać, w konsekwencji czego zostaje ono uszkodzone. Pamiętajmy, że chroni ono zęby między innymi przed próchnicą i nadwrażliwością! Pewnie wiele osób zastanawia się, co w takim razie z dietetycznymi odpowiednikami gazowanych napojów. Otóż są one równie szkodliwe dla naszych zębów, ze względu na zawartość kwasu fosforowego.
Ogranicz chipsy i inne ziemniaczane przekąski!
Nie każdy wie, że chipsy również w negatywny sposób wpływają na szkliwo. Skrobia ziemniaczana w nich obecna to cukier złożony. Bakterie rozkładają go na kwasy, mogące powodować takie dolegliwości jak np. próchnica. Dodatkowo należy pamiętać, że tego rodzaju przekąski w znacznym stopniu oblepiają nasze zęby, przez co trudniej zadbać o ich higienę. Są także pożywką dla bakterii.
Nie myj zębów po spożyciu kwaśnych owoców i warzyw!
Ten punkt może być dla wielu osób zaskoczeniem. Mycie zębów może je niszczyć? W sytuacji, gdy zrobimy to bezpośrednio po zjedzeniu kwaśnych owoców czy warzyw, w naszej jamie ustnej powstaną kwasy, mogące rozmiękczyć i uszkodzić szkliwo zębów. Już samo spożywanie dużej ilości lemoniady z cytryną jest dla niego niebezpieczne, ale w połączeniu z pastą, efekt ten wzmaga się.
Popcorn i twarde przekąski
Badania potwierdzają, iż żucie twardych produktów, takich jak na przykład popcorn, może być bardzo niebezpieczne dla naszych zębów. Prowadzi ono do mechanicznego uszkodzenia uzębienia, a to — do bólu i nadwrażliwości. Dodatkowo ziarna popcornu zawierają łupinki, zalegające w szczelinach i kieszonkach dziąsłowych, przez co łatwo o zapalenie tkanek miękkich. Przydatna w tym przypadku będzie nitka dentystyczna lub czyścik, pozwalający na usunięcie wszelkich pozostałości po popcornie.
Nie szoruj zębów zbyt intensywnie
Nie można zapominać także o szkodliwych nawykach, jakie mogą negatywnie wpływać na nasze szkliwo. Codzienne, intensywne używanie szczoteczki ze zbyt twardym włosiem zarysuje zęby, prowadząc do mikrouszkodzeń. Należy wybierać te delikatniejsze, a zęby szczotkować bez nadmiernego dociskania. Aby mieć pewność, że zostaną one dokładnie oczyszczone, warto także sięgnąć po nić dentystyczną — usunie ona pozostałości pożywienia ze szczelin międzyzębowych.
Zdrowe szkliwo — jak o nie dbać
Choć czynników uszkadzających szkliwo jest wiele, dbanie o jego zdrowie nie jest trudne. Należy odpowiednio szczotkować zęby, pamiętając o regularności i powyższych zasadach. Przydatne będą na pewno regularne wizyty kontrolne u dentysty, a także zabiegi takie jak na przykład higienizacja. Dzięki temu szybciej dowiemy się, kiedy z naszymi zębami dzieje się coś złego i będziemy mogli szybciej zareagować. Kwas i cukier to ich najwięksi wrogowie — ograniczenie spożywania produktów w nie bogatych będzie zbawienne dla naszego uśmiechu.