Zapewne niejednokrotnie w życiu zdarzyło Ci się, że podczas spożywania konkretnego rodzaju jedzenia nagle odczułeś silny dyskomfort, a być może nawet “ból zębów”.
- Słodycze mogą powodować dyskomfort a nawet ból zębów, ze względu na to, że posiadają w składzie sporo cukrów i kwasów.
- Zdarza się, że niektóre owoce są przyczyną dyskomfortu, szczególnie cytrusy, ale nie oznacza to, że nie warto ich jeść! Na szczęście istnieją metody na wzmocnienie szkliwa.
Jest to popularne zjawisko, któremu przyjrzymy się dziś nieco bliżej. Cóż… okazuje się, że istnieją produkty, po których takie dolegliwości występują dość często i właśnie w tym wpisie je wymienimy.
Jakie produkty mogą skutkować dyskomfortem podczas jedzenia?
Przede wszystkim może to dotyczyć słodyczy, ponieważ ze względu na dużą zawartość cukrów i kwasów, uwrażliwiają one zęby, negatywnie wpływając na szkliwo - co więcej, jeśli odczuwasz ból podczas ich spożywania, to może okazać się, że nie chroni ono tak, jak powinno (zazwyczaj na skutek uszkodzenia), albo wypełnienie, jakie posiadasz, jest nieczelne i to właśnie tam dostają się te związki. Teraz już wiesz, dlaczego podczas jedzenia czekolady mlecznej lub bardzo słodkich batoników może zdarzyć się, iż doświadczysz sporego dyskomfortu… warto udać się w takim przypadku do dentysty, aby poznać przyczynę tego problemu (no i oczywiście ograniczyć ilość tego typu produktów).
Prawdą jest jednak, że nie tylko jedzenie ogólnie uważane za niezdrowe może powodować ból zębów. Otóż wiele osób mierzy się z nim po zjedzeniu sporej ilości borówek, które przecież posiadają mnóstwo wartościowych składników. Dzieje się tak, bo, mimo iż nie są one bardzo kwaśne, to zawierają stosunkowo dużo kwasów, podrażniających zęby, szczególnie te nadwrażliwe. Czy to oznacza, że warto unikać tych owoców? Oczywiście, że nie! Skonsultuj się ze swoim specjalistą, a być może dobierze on odpowiednią pastę, która pozwoli zminimalizować problem.
Kolejnym pokarmem, często powodującym dyskomfort podczas jedzenia są cytrusy, czyli na przykład grejpfrut, pomarańcze czy cytryny. Podobnie jak poprzednio, ból najczęściej występuje podczas spożywania bardzo dużej ich ilości albo posiadaniu uszkodzonego lub osłabionego szkliwa - tutaj powody są różne, albo szczotkowanie zbyt twardą szczoteczką, bruksizm (powodujący ścieranie się zębów), wybielanie za pomocą szkodliwych środków do użytku domowego…
Najważniejsze, o czym należy pamiętać, to aby nie spożywać tego typu owoców bezpośrednio przed umyciem ani po umyciu zębów, ponieważ może to prowadzić do naprawdę przykrych konsekwencji w przyszłości, w tym potęgować nadwrażliwość!
Co robić, żeby zmniejszyć nadwrażliwość zębów i je uodpornić?
Choć oczywiście wymienione przez nas pokarmy mogą powodować czasami dyskomfort, to prawda jest taka, że istnieje kilka metod, pozwalających na wzmocnienie szkliwa. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na technikę szczotkowania - wiele osób robi to zbyt intensywnie, co może negatywnie wpływać na warstwę ochronną chroniącą zęby.
Po drugie, absolutnie nie warto sięgać po produkty z węglem aktywnym, ponieważ mimo swojej popularności w Internecie, działają jak peeling i tyczy się to w większości przypadków również czarnych past. Więcej na temat przyczyn i sposobów na wrażliwe zęby znajdziesz w innym wpisie na naszym blogu.
Warto również regularnie udawać się na wizyty kontrolne do zaufanego dentysty, ponieważ to szansa na przedyskutowanie problemu oraz dobranie najbardziej skutecznych metod. Jeśli masz jakiekolwiek pytania względem bólu odczuwanego po spożyciu konkretnych pokarmów, koniecznie się z nami skontaktuj!