Silna budowa, dobrze zakotwiczone!
Zęby mają różne zadania: siekacze pomagają oddzielić jedzenie. Kły służą do chwytania, przytrzymywania i rozrywania pokarmów, są one najsilniejsze z zębów, o najdłuższym korzeniu i koronie. Zęby przedtrzonowe odpowiadają za trzymanie jedzenia i rozdrabnianie, a trzonowce za miażdżenie jedzenia całkowicie. Mają one największy nacisk żucia i są one zakotwiczone za pomocą rozgałęzionych korzeni.
Naturalne zęby zbudowane są niezwykle dobrze. Szkliwo, najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, pokrywa koronę zęba. Głównymi składnikami są fosforan wapnia, węglan wapnia, które nadają szkliwu niezwykłą twardość w wyniku wprowadzenia fluoru.
Dziąsło chroni wrażliwe szyjki zębów i utrzymuje ząb w kości szczęki. Naturalną ochroną jest ślina, która działa jak naturalny detergent, po pierwsze wypłukuje bakterie i resztki jedzenia, a po drugie tworzy warstwę ochronną - znaną jako błonę - utrzymując enzymy i korzystne bakterie.
A jednak zęby są podatne na uszkodzenia!
Zęby są łatwo atakowane. Soki owocowe mają kwaśne pH i mogą powodować miejscowe osłabienie powierzchniowych warstw szkliwa. Naturalne kwasy wchodzące w skład soków zmiękczają szkliwo i są przyczyną jego ścierania. Picie soków w nadmiarze może osłabić szkliwo na tyle, że pojawi się nadwrażliwość zębów a nawet zacznie rozwijać się w nich próchnica. Dlatego warto poczekać około 15 do 30 minut po jedzeniu, aby umyć zęby, ponieważ w tym czasie ślina wykona swoje zadanie. Wcześniej można wypłukać jamę ustną wodą lub płynem do płukania.
Pasty o wysokim współczynniku ścieralności, które posiadają grube granulki czyszczące atakują szkliwo. Odsłonięte szyjki zębowe w większości przypadków są wynikiem nadmiernie intensywnego szorowania twardą szczoteczką do zębów: powoli, ale skutecznie odsłonią szyjki zębowe.