07.10.2022

Prawidłowa higiena jamy ustnej jest niezbędna dla zdrowia zębów. Nie jest to jedyny czynnik, który gwarantuje, że będą one mocne i w dobrym stanie. Równie ważna jest dieta, czyli to, co jemy i czym karmimy swój organizm. Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w minerały i witaminy pomoże Ci o nie lepiej zadbać. Czego nie może zabraknąć w Twoim codziennym jadłospisie?

Wapń i fosfor kluczowymi minerałami dla mocnych zębów

Zęby zbudowane są z minerałów, których dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Jeśli tych składników jest za mało, zęby stają się słabe, podatne na uszkodzenia i próchnicę. Wymaga to częstszych wizyt u stomatologa oraz leczenia. Podstawowym budulcem zębów jest wapń. To też składnik naszych zębów i głównie w tym kontekście bardzo dużo mówi się o roli diety bogatej w wapń szczególnie u dzieci. To minerał, który zębom nadaje twardość, dzięki niemu są one mniej narażone na ścieranie, pęknięcia i złamania. Podstawowym źródłem wapnia są przetwory mleczne, a więc mleko krowie, jogurty, śmietana, kefiry i twarogi. Występuje też w produktach roślinnych tj.: szpinak i fasola, a także w niektórych orzechach, jak migdały. Ważną rolę dla zdrowia zębów odgrywa te fosfor. To pierwiastek, który w aż 85% występuje właśnie w zębach i kościach. Dostarczamy go do organizmu wraz z pieczywem i jajkami, ale i nasionami np. słonecznikiem. Jego niedobory są rzadkością, chociaż nie można założyć, że nie wystąpią w ogóle.

Witaminy wspierające zdrowie jamy ustnej

Aby zadbać dobrze o zęby, trzeba utrzymać również właściwy poziom niektórych witamin. Ich główne źródła to warzywa i owoce. Jak wiadomo, powinno się ich jeść 5 porcji dziennie, a więc muszą stanowić dodatek do każdego posiłku. Dla zdrowia zębów kluczowe są:

  • Witamina D – jest odpowiedzialna za przyswajanie wapnia i fosforu, to właśnie od niej zależy, czy zęby będą miały odpowiednią twardość. Chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, wspomagając proces remineralizacji szkliwa. Witaminę D znajdziesz w jajkach, rybach i produktach mlecznych
  • Witamina C – jest ważnym składnikiem dla dziąseł, uszczelnia śródbłonek naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie. Najlepsze źródła witaminy C to papryka, brokuł, owoce cytrusowe i szpinak
  • Witamina A – skutecznie zapobiega namnażaniu się bakterii w jamie ustnej, jest więc ważna dla profilaktyki przeciwpróchniczej. Dodatkowo wzmacnia i odżywia tkanki przyzębia. Aby utrzymać właściwy poziom witaminy A, jedz marchew, jaja i podroby zwierzęce
  • Witamina E – stymuluje procesy odbudowy tkanek, a więc ma duże znaczenie dla powodzenia gojenia się ran. Witaminę E znajdziesz m.in. w orzechach, nasionach, ale i czosnku

Ostrożnie z cukrem

Cukry proste i dwucukry są doskonałą pożywką dla bakterii, a te odpowiadają za rozwój próchnicy. Właśnie z tego powodu bardzo ważne jest, aby u dzieci wypracować dobre nawyki żywieniowe, zastępując źródła cukru bardziej wartościowymi produktami. Cukier obniża poziom pH w jamie ustnej, co zwiększa ryzyko demineralizacji szkliwa. W diecie słodycze powinny pojawić się możliwie jak najpóźniej i być spożywane okazjonalne. Warto również zwrócić uwagę na konsystencję takich produktów. Cukierki czy czekolada mocno przywierają do powierzchni zębów, co tylko potęguje szkodliwe działanie cukrów. Zlekceważenie roli diety w procesie dbania o stan zębów i całej jamy ustnej może spowodować, że nawet najlepsza higiena nie uchroni Cię przed ich osłabieniem i próchnicą. Zęby potrzebują witamin i minerałów, aby zachować swoją strukturę. Jeśli pojawiają się ich niedobory, sygnały ze strony uzębienia będą bardzo dotkliwe – ból, nadwrażliwość, przebarwienia i ubytki.